Wat is bingo?

Het bekende gezelschapsspel bingo. Altijd leuk om even te spelen om de tijd te doden, of als je misschien voor de echte prijzen wilt gaan. Misschien speel je het vaker, of juist niet. Waar komt bingo vandaan? Wat heeft bingo met de Italiaanse nationale loterij te maken? Op deze webpagina wordt uitgelegd wat het bingo-spel nou precies inhoudt.

Geschiedenis van bingo

Waar is bingo nou eigenlijk ontstaan? Bingo is in de 16e eeuw ontstaan in Italië. Het spel vindt zijn oorsprong in de Italiaanse loterij, Lo Giuoco del Lotto d”Italie. Diezelfde loterij is opgericht in 1530 en bestaat nogsteeds tot op de dag van vandaag. Het bedrag wat deze loterij zou opbrengen wordt geschat op ruim 75 miljoen euro per jaar, en dit is nogsteeds 1 van de belangrijkste inkomsten van de Italiaanse overheid. Bingo was niet alleen in Italië populair, maar ook in Frankrijk. De Fransen richtten in 1778 hun eigen lotto op, genaamd Le Lotto. Bij deze loterij was het voornaamste spel wat gespeeld werd, bingo. Bingo werd ook voor verschillende educatieve doeleinden gebruikt zoals het aan kinderen leren van vermenigvuldigen. Waar komt de naam bingo vandaan? Het is eigenlijk een verbastering van het woord Beano. Die naam komt van de bonen die werden gebruikt vroeger om de nummertjes af te dekken bij het bingospel. Het spel bingo, wat toen nog beano heette, werd pas echt bekend in 1929 in Duitsland, en het spel was toen nog anders dan dat we het nu kennen. Ed Lowe, een winkeleigenaar/speelgoedverkoper uit New York heeft het spel in Duitsland gekocht en overgebracht naar Amerika, daar veranderde het in Bingo. Via die manier is het spel echt bekend geworden en kennen we het zoals het nu is.

Hoe het spel werkt

Zo werkt het bingo spel, simpel uitgelegd. De spelleider, diegene die de nummertjes afroept, trekt 1 bal (met getal erop) per keer, en leest deze vervolgens voor aan het publiek. De spelers, die meestal in een zaal of ruimte tegenover de spelleider zitten, hebben ieder een aantal bingo-kaarten. Na het opnoemen van een nummer kijkt iedereen op zijn kaart en streept dit nummer zonodig weg van zijn kaart. Heeft iemand zijn kaart volledig weggestreept, dan roept deze persoon: 'Bingo!' en na controle wint diegene die ronde. Er worden meestal meerdere rondes gespeeld. Ook wordt er meestal voor een variatie aan prijzen gespeeld.

Table Keno Bingo

Het spannende Bingo spelletje via jouw computer kan met deze leuke

> Lees meer
6 Card Bingo

Bij 6 Card Bingo speel je direct met 6 kaarten in plaats van 1 kaar

> Lees meer
Beetle Bingo

Waan je in een echt tropisch Bingo paradijs! Schud de pot met gekle

> Lees meer
Zaal vs Online

Bingo of kienen kennen we vroeger vooral van de grote zalen gevuld

> Lees meer